15 november 2015

Ingen ISS i diset

Jag visste att rymdstationen ISS skulle passera nära Jupiter och Venus på morgonhimlen, vilket verkade som ett givet motiv för ett foto. När jag så kom ut vid 5-tiden såg jag direkt att himlen var ganska disig, särskilt i öster. I väster kunde man fortfarande se Hyaderna och Plejaderna, om än inte perfekt

CA4949

Jag kunde se diset stiga, och redan på nästan bild är det tydligare

CA4950

I öster var det än värre, med blotta ögat vitt och tråkigt, men på fotot finare med färger. Man förstår disets tjocklek när man ser hur svagt Mars lyser, fast den i verkligheten bara är ungefär 20% svagare än Regulus.

CA4953

Diset hade nu stigit högre också i väster, så jag insåg att ISS-passagen inte skulle bli helt lätt att se

CA4956

Jag började exponera när jag såg satelliten, till höger om den stora granen i söder, och kunde följa den en stund när den kom fram på vänstra sidan. På bilden (110 s exponering) syns dock inte ett spår av ISS, trots att alla stjärnor framträder mycket tydligare där än för ögat. Satellitens rörelse ‘späder ut’ ljuset, och kontrasten till himmelsbakgrunden blir för låg. (Kameran följer stjärnhimlens rörelse, vilket syns tydligt på de suddiga träden i bakgrunden.)

CA4960

Den slående symmetriska upplinjeringen Venus-Jupiter-Regulus,  förstärkt av diset, gjorde det dock klart värt att stiga upp!

Lämna ett svar