26 oktober 2015

Venus/Jupiter som närmast

Morgonen var klar, med bara lätt dis,  men jag var alldeles för sent  för sent ute… Himlen hade börjat ljusna betänkligt innan jag kunde ta en första bild med 80mm objektiv

CA4862

De tre ljusaste objekten på bilden är förstås Venus, Jupiter och Mars, men så pass “förstorat” att man inte förstår hur tät gruppering det egentligen var. En vidvinkelbild gör det mer rättvisa, men himlen är för ljus och jag hade för bråttom för att sikta ordentligt, så Lejonets huvud blev kapat.(Jämför bilden från 23/10).

CA4865

Sen hämtade jag 200mm teleobjektiv, så att man ser tre Jupitermånar (liksom en illgrön reflex av Venus)

CA4867

Så märkte jag att Mars (under stjärnan sigma i Lejonet) nästan hamnat utanför bild och tog ett par nya. Sen var det definitivt för ljust, och jag var nöjd att jag trots allt hann se det fina planetmötet.

CA4869

Lämna ett svar