26 februari 2015

Bättre än i går, men fortfarande inte mer än halvklart, med drivande moln

En kortexponerad bild av månen (plus moln!) visar hur långt förbi Aldebaran den hunnit sen i går natt

CA3359

 

Jag missade ju när Venus passerade nära Mars, så nu är den ovanför i stället för under som förra gången jag tog bilder (10 februari). Man kan inte vänta tills det blir helt mörkt (eftersom paret då hinner gå ner), men det syns i alla fall några få stjärnor på den undre bilden (tagen 18.46) medan den övre från 18.29 bara visar planeterna.

CA3364

CA3369

 

Resten av kvällen filmade jag genom SW200, mest månen, med en liten avstickare till Jupiter.

Här först ett par stämningsbilder, filmkameran i teleskopets fokus kopplad till datorn där jag ser bilderna och kan ladda ner dem på hårddisken.

CA3372a

CA3376a

 

I primärfokus (utan Barlow) kan man överexponera och visa Jupiters månar, eller minska på exponeringen för att se detaljer på skivan.

I detta fall är det Callisto(J4) som kastar den tydliga skuggan.

N2266N2267

 

Med Barlow blir det tydligare, men seeingen medioker. Observera alltså att skuggan kastas av en nästan osynlig Callisto till höger, inte av Io till vänster!

N2268

 

Som vanligt tog jag delbilder av månen utan Barlow för att pussla ihop till en mosaikbild, och som vanligt får jag ett förargligt litet hål i mitten… Man ser i alla fall direkt att librationen är nära ett extremläge som gör randhaven Mare Humboldtianum, Mare Marginis och Mares Smythii bättre synliga än normalt.

mosaic150226

 

Seeingen som sagt kass, och min teknik också (borde tagit längre filmsnuttar), men det blev i vart fall bättre än översikten.

I norr ser man över polen i kratern Peary

N2291

och likaså bortom “andra stranden” på Mare Humboldtianum

N2292

 

 

På grund av datorproblem fick jag få bra bilder av terminatorns kändaste del (Ptolemaeus/Alphonsus/Arzachel), men längre söderut ser man de dramatiska skuggorna

N2281

Det mycket välkända området kring “Alpdalen”

N2302

Om man ökar exponeringstiden från 1/60 till 1/30 sekund ser man tydligare skuggor (av t.ex. berget Piton), men det mesta blir överexponerat

N2303

För Apenninerna och Archimedes (i direkt anslutning söderut) är den längre tiden bra

N2304

liksom för de kända “rännorna” vid Hyginus och Triesnecker

N2306

Eftersom jag efter alla mulna nätter var så sugen att observera accepterade jag den dåliga seeingen. Nu har jag ägnat MYCKET tid att köra filmerna genom Registax, och inser att det knappast var mödan lönt…

 

Lämna ett svar