28 oktober 2014

Hyggligt klar kväll efter lång mulen väntan!

Testar först ett billigt fisheye-objektiv, som trots kvalitetsbrister ger trevliga vintergatsbilder. En smal månskära i Skytten blir förstås överexponerad, men hindrar annars inte mycket.

CA3009

 

Åt motsatt håll har vi Perseus och Plejaderna, samt ett obligatoriskt flygplan

CA3010

Polstjärnan mitt i bilden ger ytterligare ett annat perspektiv, bland annat på de starka ljusen från Värnamo åt norr. Satellitspåret är från den ryska Cosmos 1862

CA3015

De tre bilderna ovan tog jag en bit hemifrån, för att få lite fria horisonter. Senare tog jag också några bilder från trädgården, men nu med 85mm objektiv för att eventuellt fånga några asteroider. Nr 33 Polyhymnia hade dock hunnit bli för ljussvag för att synas på en kort 30s exponering. Nr 5 Astraea var nog både för svag och dold bakom en gran, så i slutänden blev det bara en bild av Uranus och småplanet nr 37 Fides, som båda rört sig ett bra stycke sedan  förra bilden 25/9

CA3025

Jag kunde inte heller låta bli att ta en bild av Mira, som dock nu närmar sig minimum. Den svaga komponenten strax till vänster är bara optisk,  medan den intressanta fysiska dubbelkomponenten Mira B finns mycket närmare.

CA3026a

Lämna ett svar