11 augusti 2014

Det blev ingen mer syn av ATV-5, men jag trotsade det dismolniga vädret och tog bilder av ISS också i kväll, vid nästan samma tid och i samma himmelstrakt som i förrgår. Här 6 exponeringar på 24 sekunder omkring 22.48. Exponeringstiderna är bara 1/6 sekund, med maximalt ISO (6400), så himlen blir fult brusig.

CA243x

Jag väntade lite, så att himlen också skulle bli mörkare, men molnen försvann inte. Jag ville ta en bild av chi Cygni, som är i sitt svagaste maximum på många decennier, men slarvade och vred objektivet helt ur fokus. Bilden (6s med ISO 1600) visar alltså mer jordiska moln än vintergata, och chi kan bara nätt och jämnt skönjas tack vare sin röda färg. Vid förra sommarens maximum var den lika ljusstark som eta, så detta ‘mini-maximum’ är mycket ovanligt.

CA2467

Lämna ett svar