14 maj 2014

Tänkte titta efter Merkurius, men märkte att första ‘skogsplatsen’ inte hade horisont så långt åt nordväst. Sedan kom molnen, och jag kunde inte vänta till det blev mörkare, så enda resultatet blev några korta exponeringar mot ljus himmel.

Först Jupiter på fortsatt väg mot delta Geminorum

CA2383

Pallas finns nu nära Regulus, men anas bara med 75mm-objektiv

CA2384a

Med 200mm är den klart tydligare, och man ser också mycket tydligt en 8:e magnitudens stjärna omkring 3 bågminuter till höger om Regulus. Detta är en riktig fysisk följeslagare, men så avlägsen att omloppstiden är över 100000 år. Den är också i sin tur dubbel, med en ytterligare svagare komponent. Regulus har också en vit dvärg i en kortperiodisk bana(ca 40 dygn), dvs den är åtminstone fyrdubbel.

CA2386a

Med 200 mm toga jag till sist också Mars nedanför Porrima (med ett blinlande flygplan i kanten)

CA2388

Lämna ett svar