1 maj 2014

Klar kväll. Tar med mig iOptron-stativet till en plats med bättre utsikt åt väster för att få lite fler översikter med Jupiter, som fortfarande är himlens ljusaste objekt. Det blir vackra bilder med skymningsljus, trädsilhuetter och en extra ‘röd stjärna’ som egentligen är en vindkraftslanterna. På första bilden ser man Praesepe, och mellan den och Jupiter ett svagt satellitspår som faktiskt är från ALOS-satelliten som jag i höstas försökte följa mer aktivt. På nästa bild syns också ett kort satellitblänk ovanför till höger om Capella som jag dock inte hittar på heavens-above.

CA2325

CA2326

Sen slarvar jag när jag siktar mot Pallas. Stjärnorna blir streck, men Pallas syns tydligt, på fortsatt kurs mot Regulus

CA2327

I gengäld kan jag utan så mycket trädstörningar sätta Ceres och Vesta mitt i bild

CA2329

Saturnus står även härifrån nere bland träden, men Mars i Jungfrun syns fint

CA2332

På en 85mm-bild ser vi Mars och gamma Virginis mer i detalj

CA2328

Så Jupiterutsikten igen, lika vacker. Inte ens klockan 23.35 är det dock mörkt, och enligt astronomisk standard är i Värnamo 1 maj den sista natten med ‘astronomiskt’ mörker (runt klockan 01 sommartid) innan den 13 augusti. Det går dock som synes att ta intressanta bilder några veckor till

CA2333

Detaljbilden är bara intressant när man jämför den med tidigare och senare bilder och ser rörelsen. Om tre veckor är Jupiter framme vid delta Geminorum, men då är himlen så ljus att passagen blir svår att se

CA2341

Till sist en ovanlig bild av stjärnhoparna h+chi Persei. Den berömda ‘dubbelhopen’ kan stå nästan i zenit, och jag har aldrig tänkt på att de så här års finns nere i trädtoppshöjd..

CA2339

 

Lämna ett svar