20 november 2013

Efter att vid 4-tiden ffg ha sett komet Lovejoy i fältkikare skulle jag på en månupplyst och ljusnande himmel efter 6 försöka fotografera den. Översiktsbilden (f=35mm) av området under Karlavagnen blev för dåligt exponerad, men man kan i alla fall se en typiskt grön fläck med kometen.

CA1950a

Sen tyckte jag (dumt nog!) inte att jag hann peka på något ljust objekt för fokuseringen, så på bilderna med 70-85mm brännvidd är kometen lika suddig som stjärnorna..

CA1952CA1957

Annars passade jag på att ta en bild av Mars under Lejonet, där man ser kommande månbelysta dismoln.

CA1959a

Komet ISON är nu för nära solen för att kunna ses från Granbacken innan den rundar solen den 28:e. Jag siktade mot Spica, men kometen kom inte riktigt över granhorisonten, och himlen var antagligen redan för ljus för att den ändå skulle ha synts.

CA1962

Lämna ett svar