11 oktober 2013

Klar kväll och första försök med en batteridriven ‘kameravridare’ från iOptron.

Utom att jag ska fixa en bättre kulled fungerade det över förväntan. Motorn fästs på ett vanligt kamerastativ, man vrider den genom att ungefär sikta in Polstjärnan genom ett hål, och finjusterar med en kikare i hålet. Sen följer kameran (fäst på kulleden) himlen rimligt bra åtminstone med korta brännvidder.

Nu börjar Nova Del bli riktigt ljussvag, som man ser på en bild med 1 minuts exponering (100mm f/4.5). Lägg också märke till den gröna Hantelnebulosan (M27) upp till höger.

CA1639

Jag brukar inte använda höga ISO-tal, men det är ett enkelt sätt att se svaga stjärnor. Här Deneb (med Nordamerikanebulosan) på 30 sekunder med ISO3200 resp ISO6400, samma 100mm objektiv (av misstag) nedbländat till f/5.6.

CA1711 CA1712

Lämna ett svar