23-24 maj 2013

Klar kväll, men inget mörker längre. Kamera på fast stativ.

En nästan full måne bländar i söder. Detaljerna kommer fram  på 1/2500 sekund, medan 1/2 sekunds exponering visar ett intressant möte med den glesa dubbelstjärnan alfa Librae (ovanför t.v.). Båda bilderna är tagna med ett 300 mm f/5,6  teleobjektiv, och det blå och röda ‘UFO:t’ på den överexponerade bilden är reflexer i objektivets linser av den ocentrerade månen.

C_4688C_4681

Saturnus rör sig mycket sakta (jmf 17/5) nära kappa Virginis, bild med 75mm f/4 objektiv, 2s exponering.

C_4693

Glapp i stativet ger fula spår på en 75mm-bild av Svanens hals, men den långperiodiska varibeln chi Cygni lyser fortfarande ovanligt starkt.

C_4702

Kvällens mål var att möjligen fotografera komet PanSTARRS för sista gången. Den passerar nu så nära polstjärnan att man teoretiskt kan exponera tiotals sekunder med fast stativ utan att märka himlens rörelse. MEN, det är i slutet av maj på 57 graders latitud, dvs solen kommer aldrig så långt under horisonten att det blir mörkt nog att göra så långa exponeringar…

Jag orkade inte vänta till klockan ett, när det (med sommartid) är som allra mörkast, men på några bilder tagna kring 00.15 tror jag att jag ser kometen. Den överexponerade (13s) 75mm-bilden här visar stjärnorna nära Polstjärnan, men inte ens en sammanslagning av 7 bilder (total exponeringstid 81 sekunder) visar mer än en svag (9:e magnituden) stjärna precis på kometens beräknade position.

C_4713

C_471z

Lämna ett svar