1 maj 2013

Fin kväll, två observationsmål:

I. Saturnus

Planeten står lågt i Vågen (på väg tillbaka mot Jungfrun), besvärligt från min skogiga horisont

C_4630x

Filmning genom SW200 ger resultatbilder med stark atmosfärisk dispersion (blå överkant/röd underkant), och seeingen dålig så att man ser få detaljer. (Filmerna behandlade i Registax, och resultatet ganska ad hoc beroende på hur starkt man korrigerar med ‘wavelets’).

N1497

Med planeten överexponerad kan man i stället urskilja fyra månar

N1498

II. Koll av komet PanSTARRS

Enkla bilder med kort brännvidd (50mm) på fast stativ (20s exp) visar att den (som förväntat) försvagats kraftigt. Den syns dock tydligt ovanför Cassiopeia, och jag ska försöka observera den med bättre instrument. Mot norr är ljuset från Värnamo mycket påtagligt, därav den röda himlen…

C_4634x

Kombination av flera exponeringar ger lite tydligare bild (utsnitt)

C_463xa

Lämna ett svar