15 oktober 2023

Uppföljning

Precis lagom 3 dagar efter att jag tog bilder av asteroiderna 135 Hertha och 140 Siwa blev det klart igen, och min första prioritet var att ta nya bilder av dem. Himlen var klar och jag visste var jag skulle sikta i gränstrakterna mellan Väduren och Fiskarna. På tre 30s-exponeringar kombinerade syns asteroiderna lätt, och jämförelsebilderna visar den tydliga rörelsen åt höger nära deras oppositioner. Så här enkelt kan det vara, när vädret samarbetar, men det är ovanligt.

Som en chansning tog jag en bild genom träd mot Mira på uppgång, och med ren tur syns den i en lagom lucka. Mira är på väg mot ett minimum, och lyser inte mycket starkare än sin optiska följeslagare. På samma bild fick jag oplanerat med några tydliga geosatelliter. Efemeriderna på theSky är inte helt perfekta, men med en lätt tidsjustering kan jag identifiera G1 som  “Intelsat 36” (eller 20)   , G2 som “COMSAT BW-1”  , G3   som “WGS10” och G4  som “WGS F2” . Utom dessa tydliga streck finns det flera svagare, vilket återspeglar att det mellan G1 och G4 i verkligheten ligger minst fjorton andra geostationära satelliter.

Sen bytte jag till det tunga 200mm-objektivet, och som vanligt hade jag problem att balansera och fixera det på den klena iOptron-monteringen. Med 4 sekunders exponering ser man två Jupitermånar tydligt

medan man med 1 sekund (och fult glapp!) ser även en tredje. Io (J1) är osynlig bakom skivan.

Hela 200mm-fältet är tomt på ljusstarka stjärnor, så Jupiter strålar mycket ensam

Sen upptäckte jag plötsligt att Algol såg påtagligt svag ut, och försökte få några ofokuserade bilder som skulle gå att göra fotometri på. Där (högre upp på himlen) var det ännu svårare att rikta och fästa kameran, och det blev något i den här stilen. Med stjärnorna som skivor ser man mycket tydligare skillnaden mellan den blåvita Algol och den mycket gulrödare och variabla M-stjärnan rho Persei.

Även med Saturnus slarvade jag. På en 8s-exponering med för liten bländare(5,6) kan man i alla fall tydligt se Titan och ana Rhea till höger om planeten.

Även det fulla 200mm-fältet är litet, och en 30s-bild ger ingen överblick. Det har också fortsatt glappat (eller polinställningen varit för dålig) så att stjärorna är små streck.

En andra huvudanledning att observera var ju fortfarande geosatelliterna, som borde synas tydligare med 200mm-objektivet. Just nu (22.42)  i riktning mot theta Aqr var de dock  inte alls särskilt påtagliga jämfört med dem jag såg vid Mira med 85mm-objektivet, även om man anar några fler än de två jag identifierat här

Jag tog några fler 20s-bilder, och efter knappt 2 minuter är vyn densamma, utom att satelliterna tycks ha rört sig åt vänster när himlen rört sig åt höger.

Sen siktade jag för högt i Fiskarna, och hamnade norr om det geostationära bandet. Lustigt nog fanns det dock även här,  vid den karakteristiska rektangeln 27-33 Psc, en geostationär satellit. Den syns här tydligt på en summa av två 20s-bilder, men fanns inte med bland de nästan 600 som theSky visar(?)

Sedan märkte jag att det började komma moln, och jag trasslade för att få fler bilder av Algol. Denna tyckte jag togs i en klar lucka, men sådant är förstås svårt att bedöma.

Enligt efemeriden borde Algols minimum inte ha kommit förrän ungefär 23.20, så den borde vara lite svagare nu (22.52) än på bilden ovan från 22.30. Fotometri kräver mycket mer data för kalibrering, men jag ska i alla fall försöka någon slags analys

Tillägg 18/10: De tidigare bilderna (från omkring 22.29) är lite för svagt exponerade för att ge bra värden för pi Persei. Med ett grovt medelvärde är Algol ca 1,58 magnitud ljusare, dvs ca V=3,11 med V(pi)=4,69, vilket verkar mycket rimligt. Variabeln rho Per ligger då på 3,53, också helt rimligt. Den sista bilden här ovan (från 22.52)  ger en nästan 0,2 magnituder ljusare Algol, vilket inte alls stämmer med ett minimum 23.20. Antingen är efemeriden gravt fel (minimum 21.30) så att båda observationerna är på den uppgående kurvan, eller troligare, molnen stör osynligt! Jag blir i alla fall sugen på att göra ett försök att observera ett minimum över minst ett par timmar. Nästa gång  7 november, min kl 20.50 eller 27 november min 22.33

Lämna ett svar