27 mars 2023

Asteroider

Det hade inte riktigt klarnat upp, och med utsikt om bättre väder i morgon tog jag bara två korta serier uppföljande  asteroidbilder med 85mm-objektiv och kamera på slarvinställd iOptronmontering. Först då asteroiden nr 111 Ate under Regulus, som nätt och jämnt kan urskiljas på en 30s enkelbild.

En ful DSS-summa av 5 bilder (i två olika orienteringar) visar hur diset i luften lyses upp till stora blaffor runt de ljusare stjärnorna. Med det större synfältet ser vi också den lustiga symmetrin med omikron och rho på var sin sida om Regulus och 31 Leo.

På detaljutsnittet från summabilden syns Ate tydligt, men inte alls så bra som på en summa av bara två motsvarande bilder från den 14/3 då himlen var klarare. Då befann sig Ate i stjärnbilden Sextanten, men har nu kommit över gränsen till Lejonet.

Det andra fältet var med Ceres och 410 Chloris bland galaxerna i Virgo. Med disig luft är Chloris knappt urskiljbar på en enkelbild

En 5-minuters summabild visar mest dismoln, och det kändes inte lönt att ens försöka leta efter de många galaxerna i Virgohopen.

Utsnittsbilderna visar en ovanligt ljusstark Ceres, vid en gynnsam opposition.  Den svaga Chloris fick hänga med för att den råkade befinna sig i närheten. Några ljusstarka galaxer med Messiernummer är markerade.

Det var kvällens uppgift, så jag är nöjd. Den som vill ha mer detaljer om småplaneterna kan följa länkar från samlingssidan Asteroider.

Tillägg 29/3: Det hann mulna den till en början fina kvällen den 28/3, så det blev inga observationer

Lämna ett svar