8 maj 2015

Fin himmel utan moln, men lite dåligt utnyttjad

För en gångs skull höll sig kvällsmolnen borta, så jag kunde ta bilder av Venus och Jupiter, men jag exponerade för snålt. I början var förstås himlen så ljus att det var nödvändigt, här Venus med 85mm objektiv 22.52

CA4061

 

 

och med 50mm 22.59, i båda fallen 4 sekunders exponeringstid

CA4064

 

För att få bättre överblick övergick jag sedan till vidvinkel, så att man ser hur Venus är på väg mot Jupiter

CA4068

 

Nu (23.19) är himlen mycket mörkare, så jag skulle ha exponerat mer än 8 sekunder. Nedanför till höger om Jupiter anar man i alla fall Praesepe, och ovanför till höger syns ett satellitspår som enligt heavens-above är ett raketsteg från en Ariane-uppsändning 1992 (Topex)

CA4070

 

Sen zoomade jag tillbaka till 85mm utan att fokusera om, så stjärnorna blir små skivor. Först siktade jag mot den trevliga stjärnbilden Norra Kronan (Corona Borealis, CrB), som lagom fyller bilden. Där finns den berömda variabeln RCrB, som oftast är så ljus att den precis syns med blotta ögat. Helt oregelbundet får den årslånga episoder när den är tusen gånger svagare och kräver stora teleskop för att ses, troligen på grund av en slags “kolrök” som bildas i dess atmosfär. Just nu är den vid ungefär en sjättedel av maximal ljusstyrka, och ses tydligt på bilden.

CA4075

 

Sen hade jag alla chanser att åtminstone se komet Lovejoy som en grön prick, men jag hade slarvat med förberedelserna. Kometen närmar sig Polstjärnan dag för dag, men är inte som närmast förrän 28 maj. Jag siktade mot Polstjärnan redan nu, och missade kometen precis, mycket snopet…

CA4078

 

I kanten av bilden finns dock en intressant förmörkelsevariabel, som regelbundet sjunker radikalt i ljusstyrka, till mindre än 10% av den normala (på bilden), under en 9-timmarsförmörkelse som återkommer efter ungefär 2,5 dygn. Att perioden är så nära 2,5 dygn ställer till lite problem, eftersom man då under lång tid har minima antingen klockan K eller klockan K+12 timmar, och så här års kan båda vara ‘fel’. Om jag räknat rätt är tiderna just nu ca 05 resp 17 svensk tid, dvs det är ingen chans att se annat än början av förmörkelserna, och i så fall efter midnatt den 11-12 maj, den 16-17 maj, den 21-22 maj etc.

Lämna ett svar