4 december 2013

Försök till repris på skogsbilder av Lovejoy, men ännu kallare blåst än häromdan, och en kamp att hitta små knappar med frusna fingrar. När jag ställt in stativet rätt (mot Polaris denna gång!) och får igång kameran så kommer molnen nästan medsamma, amatörastronomens vanlig lott…

Det blir iaf tre 15s-bilder med f=105mm, och kometen i bild om än ocentrerad

CA2111

På en sammansatt (kornig och ful) bild blir kometen tydlig, och jag kan vara glad att molnen inte kom 2 minuter tidigare. Kometen ligger precis på gränsen mellan Björnvaktaren (Bootes) och Norra Kronan (Corona Borealis), som den passerar på en vecka innan den rör sig vidare in i Herkules.

CA211x

Eftersom molnen kom från nordväst hann jag ta en bild under Pegasus i sydost för att kanske hitta Uranus på bilden, men hamnade i brådskan helt fel. Jag gillar att identifiera okända stjärnfält, men fick ge mig på detta. Programmet Registar hittade dock matchningen direkt mot en vidvinkelbild från 2 oktober, och Uranus finns i verkligheten långt nedanför till vänster om detta slumpskott… Småplaneten nr 38 Leda finns i fältet, men är trots sitt låga nummer för svag för att synas. Hade jag råkat sikta bara en liten bit högre upp hade jag däremot kunnat få med nr 324 Bamberga som jag observerade tidigare i höst.

CA2114

Lämna ett svar