15 augusti 2013

Åter lite stjärnmörker efter alla ljusa sommarnätter.

Jag har kameran på fast stativ och tar dussintals vidvinkelbilder av himlen i hopp om att  fånga någon eftersläntrande Perseidmeteor. Jag märker inget medan jag står och fotograferar, men på en av bilderna finns faktiskt en Perseid! Tack vare känsligheten hos en modern digitalkamera är detta inte längre något att skryta över, men det är faktiskt första gången jag fångar ett stjärnfall på bild.

CA0492

Man ser att den kommer just från Perseus (bakom trädet t.v.) och känner lätt igen dubbelhopen och Andromedagalaxen. Canon 60D-kameran vid ISO3200, 15s exponering (klockan 00.36 den 16:e) med 18mm f/2.8 optik.

Meteoren på bilden ovan har ett typiskt utseende där den ljusnar och sedan snabbt slocknar (och där inget syns på en bild 20s före eller 20s efter). På många av mina andra bilder ser man spår av satelliter, som sedan oftast kan identifieras från förutsägelserna på heavens-above. Här exempelvis två bilder av området under Polstjärnan (mellan Stora och Lilla Björnen), där man ser ett raketsteg från den ryska satelliten Cosmos 2227 röra sig åt höger. Första bilden är tagen klockan 00.31.48, den andra (med hela Karlavagnen synlig) 00.32.26 (16/8), båda med samma optik och exponeringstid som Perseidbilden. Spåren är här jämna, och man ser att det är samma objekt som fortsätter i sin bana. Ljuset från Värnamo (norrut från Granbacken) är mycket påtagligt, särskilt med lite molndis i luften.

CA0482CA0483

En ytterligare orsak att fotografera himlen var den nyupptäckta novan i stjärnbilden Delfinen. En nova är en kärnexplosion i ett dubbelstjärnsystem som gör att ljusstyrkan ökar tiotusen gånger eller mer på timmar eller dagar. Stjärnan är nu synlig för blotta ögat, men kommer successivt att bli svagare igen. Här är den markerad på en bild med 50mm f/2.8 och 8 sekunders exponering, och den är nästan av magnitud V=5. Jag kommer att försöka följa förloppet under kommande dagar och veckor.

CA0445

En annan stjärna med stor variation är chi Cygni, som i våras var av tredje magnituden. Nu börjar den bli svår att urskilja på så här kortexponerade bilder, men den utmärker sig genom sin röda färg. Samma objektiv och exponeringstid som för novabilden.

CA0446

Lämna ett svar