11-12 juli 2020

Komet NEOWISE med Megrez

Genom att jag tidigare försökt hitta komet SWAN mot norr hade jag koll på vart jag kunde flytta mitt kikarstativ för att få en liten lucka där NEOWISE skulle synas. Jag ställde upp stativet i dagsljus, satte dit Megrez-teleskopet och väntade spänt på om jag tänkt rätt. Vid midnatt ungefär fick jag syn på kometen i fältkikare och såg att den faktiskt skulle bli synlig även i teleskopet. Himlen var klar, utan spår av de nattlysande molnen, och kometen en fin syn i fältkikaren. Lustigt nog var den sen inte alls lika imponerande visuellt i teleskopet, men jag ville ju mest ta bilder. Även utan nattlysande moln var himlen mycket ljus, och det var bara korta exponeringar (1-3 s) som gällde. Därför behövde jag inte vara orolig för en dålig polaxelinställning (där jag ännu inte hade hittat Polaris i polsökaren). Så sen var det bara att exponera på, med en fin komet på varje bild

Utom kometen visar dessa 1s-exponeringar också stjärnor, vilket nu gör det möjligt att addera dem i DeepSkyStacker. Redan denna summa av sex 2s-exponeringar visar mer av den svaga svansen, även om huvudintrycket är detsamma. (Det som ser ut som andäktiga betraktare nere t.h. är tallskott några meter från teleskopet…)

En bildserie (9×3 sekunder) tagen 10 minuter senare har tallen nere till vänster i stället och visar så mycket svans som det går. Kometkärnan börjar dock visa tecken på överexponering

och här har den fått en konstig ring som alltså inte är reell. De två ljusaste stjärnorna i fältet, 16 Lyn och psi7 Aur, är av magnitud 5, dvs kometen är uppenbart rejält ljusstark. Jag kunde trots den ljusa himlen ana den med blotta ögat.

På en summabild med totalt 52 sekunders exponering fick jag retuschera kärnan lite, men annars är väl detta kvällens lyckade resultat.

Men mycket vill ha mer, och nu siktar jag på observationer med SW200-teleskopet också. Det kräver ett inställt stativ, och när det var lite mörkare lyckades jag faktiskt hitta Polstjärnan i stativets polsökare, så nu är jag beredd. Det är vädret det hänger på…

En tanke på “11-12 juli 2020

  1. Pingback: Aktuellt 6/7-30/7 2020 | Astrokonsult

Lämna ett svar