1 juli 2015

Venus+Jupiter från latitud 61,5

Min sommarort är Suoniemi, Finland, 3 mil sydväst om Tammerfors. Mötet Venus+Jupiter hade jag förstås helt avskrivit att kunna observera därifrån, men när det var klart på kvällen den 1 juli tog jag i alla fall några bilder. På denna, tagen 23.20 lokal tid, med solen bara 1,5 grader under horisonten ser man en tydlig Venus men faktiskt också en antydan av Jupiter en halv grad ovanför till höger! Med fälktikare såg jag den inte, men läget verkar korrekt. Om det inte hade varit så många träd i vägen kunde jag ha väntat till lite senare och fått en ännu tydligare bild, dvs jag var pessimistisk i överkant… Objektivet är det vanliga 85mm f/5,6, och exponeringen bara 1/200 sekund vid ISO 100.

C6243

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.