Klart kväll, kameran på drivet stativ, flera motiv:
Asteroiden Juno finns i närheten av den optiska multipelstjärnan alfa Capricorni. Här på en 30s-bild med 100mm teleobjektiv, där också den kinesiska satelliten Fengyun 3A börjar rita ett spår uppåt.
På nästa bild ser man detta spår fortsätta, och kan ana ett annat nere till höger. Nuförtiden är det svårt att undvika satellitspår, men det kan också vara roligt att vis Heavens-above identifiera dem.
Nova Delphini tog jag förstås bilder av, dels med 100mm-objektivet
dels med 50mm. För att få jämförlig fotometri med det tidigare är exponeringen bara 8 sekunder, som med 5 bilder ger en magnituduppskattning kring 6.3
En sensommarkväll utan månsken är förstås också idealisk för att studera vintergatan. Här är en enkel 1-minutsexponering med ett 18mm f/2.8 vidvinkelobjektiv som visar massor av detaljer i Sommartriangeln.
En annan 30s-bild råkar visa en intressant blixtrande satellit. Det är den japanska ALOS som man förlorat möjligheten att kontrollera. Den ‘tumlar’ oregelbundet i sin bana, och blixtrar då och då till som en Iridiumsatellit, men med skillnaden att blinkningarna fortsätter oregelbundet längs hela banan. Den första exponeringen visade en stark blixt, medan en senare bara visar lugnare blinkningar.
Av en lustig slump passerar satellitspåret nästan precis över den stora klothopen M13, som om man tittar noga avbildas en gnutta större än stjärnan strax bredvid.