26 februari 2021

Fullmåne med detaljer

Kvällen var lugn och klar, med en fullmåne som effektivt dränkte det mesta av stjärnhimlen.  Jag var i förstone beredd att skippa även månobservationerna, men insåg att det ändå skulle finnas en smal terminator vid en intressant libration. Så det blev månfilm igen, först (vid 19-tiden) utan Barlow för att jag säkert skulle få en hel mosaik.  Månens extrema ljusstyrka och teleskopets f/5 gjorde det svårt att inte överexponera ens med 1/10000 sekund exponeringar(!), men med 8 bilder fick jag till en snygg (och komplett) måne.

Man ser intressanta detaljer längs hela randen neråt vänster, men när jag testade med Barlow var seeingen så dålig att det kändes onödigt att fortsätta innan månen kommit högre på himlen.

Vid 23 gick jag ut igen och började detaljfilma. Jag hade ingen ambition att täcka hela månytan, utan koncentrerade mig på den spännande randen. Datorn hade en del oväntade problem, men jag fick ihop mer än nog med film ändå, som det nu tar ett tag att reducera. En preliminär kantmosaik kan se ut så här, men jag återkommer med detaljer och identifieringar av vad man ser

Utanför Grimaldi och Riccioli ser vi ett par kratrar som kräver gynnsam libration för att ses, Vasco da Gama och Schlüter. En liten krater som sticker ut genom sin ljushet är också Glushko.

Söder om Schlüter kan man se långsträckta bergsformationer vilka egentligen är randbergen till det största “havet” på månens baksida, Mare Orientale. På randen av Byrgius ligger den lilla men  iögonenfallande ljusa Byrgius A.

Längre söderut kan man för ovanlighets skull se hela Bailly, som faktiskt är den största kratern på månens framsida

Man kan se den sydliga kratern Scott, men inte den ännu sydligare Amundsen. Under nordranden av Scott och flera kratrar i närheten råder ständig skugga.

Lämna ett svar