27 september 2020

Mars

Med en svag vind var kvällen ovanligt trevlig för observatören, klar, mild och daggfri. Tyvärr var seeingen i stället så usel, så att jag efter bara en 90s-film var beredd att ge upp. Trekvart senare var det i stort sett lika illa, så jag nöjde mig med två korta filmserier till. Och hur illa det än ser ut vid teleskopet blir jag nästan alltid glatt överraskad av slutresultaten efter Autostakkert+Registax. I detta fall kan man också utnyttja tidsluckan till att visa Mars rotation. Det är igen Syrtis Major man ser på väg att rotera in på skivan.

 

Jämfört med bilderna 24/9 har Syrtis Major i stället “roterat bakåt”, eftersom Mars rotationstid är lite längre än ett jorddygn (24h 37m).

En annan intressant sak är att södra polarkalotten nu är klart mindre än på de första bra bilderna 10/9. Mars vintersolstånd inträffade 3/9, och solen har nu töat bort den temporära större kolsyreis-kalotten, och vad som är kvar är en liten kalott av vattenis.

Lämna ett svar