25 augusti 2016

Kikaruppställning

Vädret var varmt och skönt, men mycket disigt. Min HEQ5-montering får så länge stå utomhus under regnskydd, och jag ägnade en stund åt att försöka orientera den korrekt. Det blir ju en helt annan stabilitet och följnoggrannhet än med det portabla iOptron, men i gengäld en massa skymmande träd…Det gick knappast att ta några användbara bilder, men jag testade Goto-systemet mot M13 och fick denna 200mm-bild av hopen under en disförstorad eta Herculis. Skam till sägandes fick jag på kamerans lilla bildskärm för mig att eta var M13 och tog flera bilder med eta i centrum av bilden och M13 utanför…

CA5771

En 70mm-bild av M15 visar ännu tydligare disets inverkan. Det stora blaffan är stjärnan Enif, och om man inte vet var M15 ligger är det inte lätt att skilja den från en stjärna!

CA5782

En 200mm-bild visar M15 som uppenbar klothop, och turligt nog finns även Pallas kvar i nederkanten.CA5779

Här har jag förstorat upp området med Pallas på bilden från 23/8, och det är lätt att se hur småplaneten har rört sig

CA57xx

Lämna ett svar