29 mars 2016

Moln direkt…

Jag såg genast att dismolnen var på gång, så jag ställde inte ens ut något teleskop. Med tanke på att jag någon morgon snart borde stiga upp och titta på Mars och Saturnus letade jag fram iOptron-stativet för att träna, eftersom det var länge sen jag använde det. En 30s-bild av Jupiter bland stjärnor (85mm f/5,6) gick bra, och man ser hur planeten vandrat vidare från sigma Leonis fram mot chi som kommer att passeras omkring 7 april

CA5423

Sedan fumlade jag så att ett par längre exponeringar fick fula dubbelbilder. I stället skyndade jag mig bara att ta några vidvinkelvyer mot resterna av vinterhimlen i sydväst. Det är mycket moln, men man kan identifiera ljusa stjärnor och en del stora stjärnhopar

CA5428

Efter en stund blev det ganska meningslöst, så observationskvällen var över på en halvtimme

CA5430

Kommentera gärna!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.