19 april 2015

Slöjmoln hela dagen, men tycks ha försvunnit i stort sett till kvällen

Första uppgift var att ta en bild av Venus+Plejaderna. Plejaderna försvinner varje kväll allt tidigare bakom skogskanten, och jag får flytta mitt stativ till allt risigare platser i kanten av kalhygget för att få med dem på bilden. Himlen är fortfarande ljus klockan 22.16, och exponeringen är bara 4 sekunder vid f/3,5 (ISO 1600)

CA3886

Sen ville jag väldigt gärna ta bilder av Lovejoy med Megrez-teleskopet, vilket i praktiken inte är så enkelt. Först måste jag ha stativet ute på gräsmattan, där det är svårt att ändra inriktningen mot himmelspolen genom att dra i benen (eftersom de sjunker ner i gräset). Sen ska man fokusera mot någon ljus stjärna och låsa det. Sen gäller det att hitta kometen med en dålig sökare, men det gick denna gång rätt bra, och är lätt att kolla genom en testbild som direkt visar en grön komet om man är rätt. Tyvärr nöjde jag mig sedan, och tog många exponeringar som på kamerans bildskärm till och med verkade visa en svag svans. Nu i efterhand ser jag att fokus _inte_ var OK, dvs stjärnorna är fult stora blaffor. Kometen är i alla fall tydlig, här med 1 minuts exponering. Stjärnan HIP 6547 har V-magnitud 7,1.

CA3895

Med DeepSkyStacker kan jag kombinera alla exponeringar (totalt nästan 20 minuter) till en bild där svansen är uppenbar

CA391y

Sen passade jag på att med Megrez också ta några bilder av Jupiter. En 30-sekunders exponering visar att planeten rört sig mycket litet från sitt läge den 3 april (när jag tog bilder genom SW200 som just visade stjärnorna HIP 44125+126 i fältet till höger om Jupiter).

CA3916

Man ser bara de yttre månarna tydligt, och får minska exponeringen till 1 sekund för att se alla fyra (utnsitt, med de ljusa stjärnorna också)

CA3914

Till sist tog jag några fisheyebilder. Bilden mot norr visar samma ljusa himmel som i förrgår, dvs åtminstone med lite dis i luften lyser Värnamo alltid så här starkt

CA3919

En bild mot zenith med samma exponering är lite mörkare

CA3918

och vid horisonten i väster har man ett gulare sken (från lokala lampor?) Jupiter och Praesepe syns tydligt

CA3920

Lämna ett svar