11 mars 2014

Månen vid fas 0,8 har jag filmat ofta, så jag skolkade och tittade på dokumentären om den iranska flickan Sepideh i stället. Det är den danska filmaren Berit Madsen som följt hennes liv med astronomin som ledstjärna, och för en amatörastronom ger filmen både hemvana inblickar i observerandet och oväntade inblickar i ett annorlunda samhälle. Filmen rekommenderas varmt, finns på SVT Play!

Själv gick jag sen bara ut nära vårt hus och letade efter en trädlucka där jag kunde se Mars bredvid Spica:

CA2126

Jag insåg att jag faktiskt inte tagit något stjärnfoto sen den 4 december förra året och egentligen inte sett Orion en enda gång denna milda och kompakt mulna vinter!

För ett år sedan syntes de två ljusstarkaste småplaneterna Ceres och Vesta i samma himmelstrakter (Oxen/Tvillingarna), och i år är de ännu mer synkront i opposition bara dagar från varandra omkring 15 april. Detta innebär att de gör liknande slingor på himlen, och finns nåra varandra i Jungfrun hela våren. De är så ljusstarka att de lätt syns redan på översiktsbilden med 35mm objektiv, f.ö. även nära Mars och Spica:

CA2117

Med 85mm brännvidd blir det tydligare, och jag ska försöka följa dem framåt om nu vädret blir mer normalt.

CA2120

 

 

Lämna ett svar