12 januari 2014

Äntligen vinterklart (men kallt!). Filmar månen och Jupiter genom SW200 och tror att Registax som vanligt kan få fram något bra trots rätt dålig seeing. Månbilderna liknar andra jag tagit vid denna ‘vanliga’ 90%-fas,  se exempel från nord till syd

N1658

N1660

N1672

N1664

N1666

N1668

 

Det var dock Jupiter som var kvällens behållning. Utan att jag hade planerat för det råkade Röda fläcken ligga precis rätt till, och jag såg den direkt som ‘röd’ redan på monitorn när jag filmade. Utan Barlow får man med alla månarna, först överexponerat och sedan så att även skivans detaljer framträder

N1682 N1683

Med Barlow och fullt fält ser man tre månar och mycket fler detaljer

N1684

Genom att sen krympa fältet kan man öka bildfrekvensen till ca 30b/s, exponeringstid 1/60s, vilket ger en bild med ytterligare lite fler detaljer

N1686

Färgerna är rätt på måfå, men visar i alla fall att Röda fläcken och delar av NEB är klart rödare än resten av molnen.

 

En tanke på “12 januari 2014

  1. Stilig Jupiterbild! Egentligen är det en märklig utveckling vi varit med om; på den gamla goda tiden krävdes det i praktiken Voyagersonder – eller åtminstone teleskop med några meters apertur – för att uppnå den här bildkvaliteten.

    Spanade en del på Jupiter mellan variabelobsarna i går kväll med min 90 mm Maksutov (nytt teleskop, vill ha ett reseteleskop som komplement till 20 cm Newton), men seeingen var urusel. Såg inte den röda fläcken, tyvärr. Härligt ändå med lite stjärnklart väder efter alla grå veckor.

    Obsade bland annat V0339 Del, den låg på 11.0; en platå i ljuskurvan som hållit på ganska länge nu.

Lämna ett svar